Cobra, Koster en meer

Een kunstenaarsgeneratie in foto’s en herinneringen

Waar bewaarde Anton Heyboer zijn geld? Waarom moest Corneille bij de Italiaanse politie komen? Welke streken had Kees Verwey? Al meer dan zestig jaar richt fotograaf en kunsthandelaar Nico Koster zijn camera op kunstenaars. Hij bezocht ze in hun ateliers, won hun vertrouwen en raakte met verschillende goed bevriend. Dit boek toont een selectie van fameuze en onbekende foto’s uit Nico’s grote collectie, vergezeld van zijn eigen herinneringen aan die momenten. Zoals de wandelingen door New York met Karel Appel of de reizen naar Cuba met Corneille. Aan elke foto zit een verhaal vast. Daarnaast geeft het boek een goede inkijk in de wereld van de fotojournalistiek en de kunsthandel.

In Cobra, Koster en meer staan Kosters foto’s van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse kunstenaars. De Cobra-schilders zijn allemaal vertegenwoordigd. Ook de kunstenaars die nauw aan de beweging waren verbonden komen aan bod.
Nico Koster begon als buitenstaander maar werd insider toen hij, samen met Tom Okker, zijn eigen galerie Jaski startte. Het gaf hem een unieke positie om de kunstwereld van binnenuit te observeren en vooral te fotograferen.

De kunstenaars werden goede bekenden, hun werken belandden in zijn eigen galerie. Anton Heyboer, Eugène Brands, Shinkichi Tajiri, Hugo Claus, Kees Verwey, Jan Sierhuis, Lotti van der Gaag, Constant Nieuwenhuijs: ze kenden en waardeerden Nico als een goede fotograaf en een aangenaam mens. Die waardering blijkt uit de vele aan hem persoonlijk opgedragen kunstwerken die Nico in de loop der jaren mocht ontvangen en waarvan ook een selectie in dit boek is opgenomen. Bij Karel Appel en Corneille groeide de samenwerking zelfs uit tot een hechte vriendschap.

En passant biedt Koster een verassende blik achter de schermen van de kunsthandel; de wereld van galeries, ateliers en kunstbeurzen. Want hoe vertegenwoordig je een kunstenaar het beste? Hoe onderscheid je echt van nep? En hoe maak je een foto die veertig jaar later nog steeds overeind staat?

Nico Koster (1940)
is een veelzijdig fotograaf. Hij maakte reportages over sport, maatschappij en mode. Hij reisde met vele kunstenaars over de hele wereld, vereeuwigde in 1969 de ‘Bed-in for Peace’ actie van John Lennon en Yoko Ono, fotografeerde ook David Bowie en was als fotojournalist getuige van dramatische gebeurtenissen. In de jaren tachtig richtte hij zijn eigen galerie op in Amsterdam. Hij werkte lang voor De Telegraaf en won de Zilveren Camera.

Mark van den Tempel (1964)
covert als zelfstandig journalist en redacteur voor tijdschriften, websites en broadcasters al meer dan 25 jaar onderwerpen op het ge-bied van entertainment, cultuur en wetenschap.

Cobra, Koster en meer

Formaat 16 x 23 cm
Omvang 224 pagina’s, paperback
ISBN: 97890 8975 9948
Prijs: € 24,99