De openbaring van Victor Löw

Artikel voor Nieuwe Revu, december 2021

In een acteercarrière die meer dan dertig jaar en talloze toneelstukken, films en tv-series omspant heeft Victor Löw alles wel eens langs zien komen. Toch is de speelfilm De Openbaring uniek binnen zijn oeuvre: een intens portret van een man die aan complottheorieën ten onder gaat. Een rol ook die Löw dieper raakte dan de anderen, omdat deze voortkwam uit een persoonlijke inzinking. ‘Ik had het gevoel dat er een glazen plaat tussen mij en de rest stond.’

Gesprekken met acteurs van naam verlopen meestal via zorgvuldig gebaande paden. Er is contact met een publiciteitsmedewerker of een agent waarbij niet zelden wordt afgesproken dat bepaalde onderwerpen niet aan bod mogen komen. Bij Victor Löw (59) is daar geen sprake van. We zitten nog geen twee minuten aan de lunch op de set van De Openbaring of hij onthult al dat hij kort daarvoor enkele maanden in een inrichting opgenomen is geweest.
Die openhartigheid blijft bestaan in de gesprekken die volgen. Löw kan overrompelend eerlijk zijn en heeft een scherp inzicht in wat hem als acteur en mens drijft. Feit is dat de Jacob-figuur in De Openbaring een gevoelige snaar bij hem heeft geraakt. Een middelbare man die uit angst voor de coronapandemie bij zijn alleenstaande moeder (Leny Breederveld) intrekt. Jacob is doodsbang dat zij het virus zal oplopen en gaat met haar in volledige quarantaine. Zijn zuster Magda (Monic Hendrickx) moet lijdzaam toezien hoe de twee langzaam hun grip op de realiteit verliezen.

Ik had tijdens het kijken naar De Openbaring soms associaties met Joker, zo’n innerlijk gebroken man die een held tegen wil en dank wordt.

Als ik een film zou moeten noemen, zou ik denk ik eerder Taxi Driver zeggen. Dat was een van de belangrijkste films uit mijn jeugd. Toen wij in Antwerpen op de toneelschool zaten, speelden we al die scènes na in de kroeg. In Taxi Driver is de antagonist ook de protagonist. Waar we bij De Openbaring heel lang mee hebben geworsteld was de vraag: hoe maken we een man die iets vreselijks doet, sympathiek? Wat Travis Bickle toch een held maakt is dat hij een aantal vreselijke mannen kapotschiet die een minderjarig meisje prostitueren. Een man als Jacob, die zijn lieve moeder naar het leven staat, is een lastiger held. Best een opgave, maar het is toch gelukt.

Het complete artikel vindt u hier.