Hoe Amsterdam het Songfestival redde

Artikel voor Ons Amsterdam, mei 2021

Rotterdam is in mei gastheer van het Eurovisie Songfestival. Ook Amsterdam had de happening een keer in huis. Een spannende aangelegenheid, want in 1970 ging het slecht met het zangfestijn. Kon de uitzending vanuit de RAI de tanende interesse doen opleven?

Het Eurovisie Songfestival van 1969 in Spanje was geen gelukkige editie. Toen tijdens de finale in Madrid de punten waren verdeeld, bleken er maar liefst vier winnaars te zijn: Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland, dat Lenny Kuhr had uitgezonden. Het leidde tot veel onvrede. De Scandinavische landen verklaarden het evenement voor gezien te houden als er geen nieuw systeem van puntentelling zou komen. Oostenrijk was al afgehaakt: het land had willen niet optreden ter meerdere glorie van dictator Franco.
Niet vreemd dat aan het eind van dat jaar het gerucht de ronde deed dat de editie van 1970 de laatste zou zijn. Maar wie van de vier winnaars mocht die gaan organiseren? Spanje en Engeland hadden gelijk al voor de eer bedankt, waarna loting de doorslag moest geven. Tijdens een vergadering van de European Broadcasting Union werd de kersverse Nederlandse Omroep Stichting aangewezen als winnaar. Of verliezer, zoals een BBC-official met enig leedvermaak vaststelde. Het aantal deelnemers was ondertussen naar een magere twaalf landen gezakt.

Het complete artikel vindt u hier.