Persdossier HAUT

In 2016 won projectontwikkelaar Lingotto een tender van de gemeente Amsterdam voor een nieuwe woontoren die hoog moest scoren op de punten duurzaamheid en ontwerp. Lingotto’s keuze voor hybride houtbouw was gewaagd, en leidde tot een ontwikkelings- en bouwtraject vol unieke uitdagingen. Het resultaat is echter een woongebouw van iconische kwaliteit: HAUT.

‘In 2016 schreef de gemeente Amsterdam een tender uit voor een perceel aan de Amstel, ter hoogte van de Korte Ouderkerkerdijk. De biedende partij die op de punten duurzaamheid, ontwerp en grondprijs het best zou scoren, zou de prijsvraag winnen. Bij Lingotto zeiden we toen: doe eens gek. Zullen we op deze tender houtbouw inzetten als ultiem voorbeeld van duurzaamheid, en daarmee die prijsvraag winnen? En dat hebben we met HAUT gedaan.

Houtbouw is een nieuw vakgebied met enorme uitdagingen. Door als eerste in Nederland voor een hoge woontoren in hout te kiezen heeft Lingotto echt de nek uitgestoken. We willen een voorbeeld zijn voor de industrie. Wij geloven in hout. Toch zijn we geen moraalridders die met de vinger wijzen naar al dat vervuilende beton. Je moet gebouwontwerpen hybride blijven benaderen: welk materiaal is gunstig voor welke functie en op welke plek? Soms komt daar veel hout uit, soms weinig of geen: dat hangt van zoveel factoren af. Maar verduurzamen in de bouw begint wel met jezelf de vraag stellen: zou dit ook in hout kunnen? En waarom niet? Give it a try.

Wat dat betreft staat HAUT voor Lingotto. Het is wat we bedoelen met: anders kijken. Wij zien mogelijkheden die anderen vaak nog niet zien.’

Gerard Comello, partner bij Lingotto

Het complete dossier vindt u hier.