Verslaafd aan vervolgen

Artikel voor KIJK, mei 2021

Vijftig jaar geleden kwam president Richard Nixon met maatregelen tegen de heroïne en de cocaïne die in steeds meer Amerikaanse steden opdoken. De autoriteiten zijn sindsdien geobsedeerd door het keihard aanpakken van verkopers én gebruikers, maar anno 2021 lijkt een overwinning op het veelkoppige drugsmonster verder weg dan ooit. Wat ging er allemaal fout in de langste oorlog die de VS ooit voerden?

“Je kunt deze ellende niet eens een oorlog noemen: oorlogen eindigen.” Aan het woord is een politie-inspecteur in The Wire, de bekroonde tv-serie over de drugseconomie in de Amerikaanse binnensteden. Hij vat het gevoel samen dat steeds meer Amerikanen krijgen: wanneer is die war on drugs nou eens afgelopen? Een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Een halve eeuw na het uitroepen van deze oorlog lijkt een oplossing zelfs verder weg dan ooit.
Drugsproblemen zijn voor de Verenigde Staten overigens niets nieuws. Zo worstelde het land eind negentiende eeuw met een cocaïneplaag in het zuiden, en begin jaren zeventig vormde een andere harddrug een groot probleem: heroïne. Binnen een decennium steeg het aantal gebruikers van 50.000 naar een half miljoen; alleen al de stad New York telde 100.000 junkies. Daarnaast keerden tienduizenden soldaten uit de Vietnamoorlog terug met een heroïneverslaving. En vooruitstrevende Amerikanen propageerden al jaren het gebruik van geestverruimende middelen, waardoor ook de populariteit van lsd en marihuana flink was toegenomen. President Richard Nixon vond dat de maat vol was.

Het complete artikel vindt u hier.