’s Werelds favoriete gitaarleraar

Artikel voor Nieuwe Revu, mei 2021

De Rotterdamse gitarist Paul Davids heeft geen platencontract, tourt niet door Nederland en doet geen moeite om op televisie te komen. Maar als hij in de VS een muziekwinkel binnenstapt willen mensen direct met hem op de foto. Aan de vooravond van een nieuwe gitaarcursus vertelt Paul hoe hij de populairste gitaarleraar op YouTube is geworden. ‘Als tien mensen schreeuwen val je op als enige die niet schreeuwt.’

Het internet heeft aan het begrip faam een nieuwe dimensie toegevoegd. Je kunt beroemd worden zonder je huis te verlaten. Vorig jaar bezocht gitarist Paul Davids een optreden van zijn held John Mayer. ‘Daar komen veel gitaarliefhebbers op af, en het was echt absurd hoe vaak ik daar werd herkend en aangehouden. Mijn vrouw Noortje werd er op een gegeven moment knettergek van. Mensen duwden haar gewoon weg om met mij op de foto te kunnen. Dus anoniem naar een gitaarconcert gaan, dat zit er niet meer in.’
Wereldberoemd, met de nadruk op wereld: Paul Davids (34) is een internationaal fenomeen. Het YouTube-kanaal waarop hij gitaarles geeft heeft 2 miljoen abonnees. Zijn video’s gaan moeiteloos over de miljoen views heen, met uitschieters naar 16 miljoen views. Vorig jaar kozen lezers van MusicRadar (‘the no. 1 website for musicians’) hem tot ‘beste online gitaarpersoonlijkheid’. Inmiddels verkoopt Davids met succes gitaarcursussen voor gevorderden, de derde is net af. Drie jaar nadat hij besloot om zich fulltime op YouTube te richten, heeft hij een status bereikt waar veel professionele muzikanten slechts van kunnen dromen.

Het complete artikel vindt u hier.