Per trein van Rotterdam naar Helsinki

Artikel voor KIJK, april 2020

EU-lid Finland ligt verkeerstechnisch gezien in een slecht bereikbare uithoek van ons continent. Een tunnel tussen de hoofdsteden Tallinn en Helsinki zou hier verandering in kunnen brengen, maar gaat gepaard met dure en tijdrovende obstakels. Een nieuw initiatief denkt nu in 2024 een spoortunnel gereed te kunnen hebben. Hoogmoed of een staaltje ondernemingszin, Elon Musk waardig?

Wie over de weg naar Finland wil komt de nodige hindernissen tegen. Zowel via Scandinavië als de Baltische staten zit er minstens één veerboot op de route. En omrijden via Rusland is geen serieuze optie. Het maakt de positie van Finland tamelijk geïsoleerd binnen Europa. Een tunnel onder de Finse Golf tussen Helsinki en Tallinn, Estland zou een groot verschil kunnen maken. Nu doen veerboten minimaal twee uur over die afstand. Een snelle treinverbinding kan dat terugbrengen tot onder het half uur.

Het complete artikel vindt u hier.