Vakantie naar de Maan

Reportage voor Nieuwe Revu, oktober 2019

Vier Nederlandse ruimtevaartenthousiastelingen hadden een gouden idee: met herbruikbare rakettechnologie een passagiersvliegtuig naar de grens van de ruimte te brengen. Betaalbaar, efficiënt en uitvoerbaar. Hun startup SXC werd als XCOR Aerospace in recordtijd een serieuze speler op de markt van de commerciële ruimtevaart. Eind 2017 spatte de droom uiteen. Botte pech, of het onvermijdelijk lot van burgerinitiatieven in de ruimtevaart?
Op 8 november 2017 vroeg XCOR Aerospace bij de US Bankruptcy Court faillissement aan. In de weken die daaraan voorafgingen had het ruimtevaartbedrijf tevergeefs geprobeerd nieuwe investeerders aan te trekken om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Het was het einde van een doodsstrijd die al in 2016 was begonnen. Toen staakte XCOR het werk aan de Lynx Mark 1, de straaljager met vier herbruikbare raketmotoren waarmee het bedrijf passagiers de ruimte in wilde brengen. Inmiddels waren drie van de oprichters van het Amerikaanse bedrijf vertrokken, een signaal dat het geloof in het project was verdwenen.
De complete longread vindt u hier.