Ode aan Andy Warhol

Interview met Typex voor Nieuwe Revu, oktober 2018

Tekenaar Typex dacht dat hij alles in huis had om het leven van Andy Warhol in stripvorm te gieten. Hij had immers Rembrandt al gedaan, en deelde veel van Warhols obsessies. Het was een overschatting: de klus bleek immens. Maar het boek is af, ruim 500 getekende pagina’s hoge kunst en lage driften. ‘Zijn tweede vraag was altijd: ‘En, heeft ie een grote lul?’’

Andy Warhol lastig te tekenen? Typex vindt van niet. ‘Die jukbeenderen, die mond met de rubberige lippen, het voorhoofd met dat richeltje. Heel Oost-Europees, het evenbeeld van zijn Slowaakse moeder. Ik kan het in drie lijnen.’ Als bewijs zet de Amsterdamse striptekenaar in enkele seconden een goedlijkend portret op papier. Hij moet het inmiddels tienduizenden keren hebben gedaan. Warhols body language onder de knie krijgen was een stuk lastiger. ‘Soms doe ik dat honderd keer over. Beweging is belangrijk bij strip, want het beeld staat stil. Dus je moet die beweging zien te vangen in één moment.’
De complete longread vindt u hier.