Zwanenzang in het Groene Hart

Reportage voor Nieuwe Revu, juli 2017

Is het oorlog in het Groene Hart? Wie bepaalde filmpjes op YouTube bekijkt kan zich niet aan die indruk ontrekken. Jagers, boeren, handhavers en activisten: ze komen elkaar steeds weer tegen in de weilanden en op de jaagpaden van Nederlands groene long. En vaak lopen daarbij de spanningen hoog op. Want waar eindigt natuurbeheer en begint dierenleed? Op jacht in de Krimpenerwaard. ‘De nek breken is echt diervriendelijker dan z’n strot doorsnijden.’

Zachtjes pratend lopen de jager en zijn helper over de boezem. Het stuk voormalig landbouwgrond is recent omgevormd tot een natuurgebied waar weidevogels ongestoord kunnen broeden. Een labrador drentelt om beide mannen heen. Midden in een zin laat de jager zich plotseling door de knieën zakken. Hij gebaart ons hetzelfde te doen, legt een vinger op z’n lippen en drukt geluidloos zijn open geknikt dubbelloops geweer dicht.
Van achter een boomtop komt een vlucht grauwe ganzen in beeld, een twintig meter boven de sloot langs de boezem. In een vloeiende beweging richt de jager zijn wapen op een plek even voor de eerste gans, en haalt de trekker over. Twee vogels tuimelen in het water. Een is morsdood, de ander ligt in de sloot te schokken met zijn vleugels. ‘Een doublette,’ stelt de jager tevreden vast en stuurt de labrador het water in. Tegen de tijd dat de hond beide ganzen aan de kant heeft gebracht leeft er geen meer.
Het complete artikel vindt u hier.