De tomeloze Roel Reiné

Reportage voor HFN, augustus 2017

Nederlandse regisseurs die hun Hollywood-droom in rook zien opgaan: het komt vaker voor dan je zou denken. Hoe anders is het verhaal van regisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter) die in Amerika de ene na de andere film gemaakt krijgt. Wat is zijn geheim? En hoe staat het met Redbad 754 A.D.?

‘Ik heb een geweldig leven.’ Roel Reiné laat het meerdere keren vallen in ons gesprek. De regisseur wisselt werken in Nederland af met filmen in de VS en mag grote studio’s en networks onder zijn opdrachtgevers rekenen. Als Fox, Lionsgate en Starz je weten te vinden heb je het goed gedaan. En dat allemaal bereikt met keihard werken en uitblinken in je vak. Het zal ook zeker helpen dat Roel een nuchtere en hartelijke vent is. Dus dat geweldige leven, dat heeft hij niet cadeau gekregen. Dat heeft hij zelf gecreëerd.
Reiné is in Nederland voor de casting van zijn nieuwe samenwerking met producent Klaas de Jong, Redbad 754 A.D. Het wordt een historisch epos uit de nadagen van het Romeinse Rijk, een tijd waarin Franken, Vikingen en Friezen in de Noordelijke Nederlanden handel dreven en oorlog voerden. Roel wil de legendarische handelsplaats Dorestad nabouwen, maar een zuiver historisch drama gaat Redbad niet worden. Mythisch en episch, dat zijn de kernwoorden hier. Fantasy-kunstenaars vormen zijn inspiratie en uit Thailand wordt de vechtchoreograaf van Ong Bak ingevlogen.
We bladeren door het fotoboek dat Reiné heeft samengesteld om potentiële investeerders over de streep te trekken. Enthousiast beschrijft hij de geplande veldslagscènes. ‘Eerste prioriteit is emotie, wat voelen deze karakters en wat gaan ze met die gevoelens doen. Tweede prioriteit is de ‘cinematic experience’. The Revenant, Mad Max, The Grandmaster: echte ervaringen. We gaan de Nederlandse kijkers een wereld laten zien die ze niet kennen.’
Het complete artikel vindt u hier.