Een sociaal filmmuseum

interview voor Filmkrant, oktober 2016

Je kan er nog steeds terecht voor exclusieve filmboeken, zeldzame posters of gewoon een praatje: Cine Qua Non in de Amsterdamse Staalstraat. Maar niet lang meer. Ook dit bastion van onbegrensde filmliefde gaat binnenkort dicht. Eigenaar Eric Ipenburg kijkt terug op 35 jaar verzamelen voor de verzamelaars. ‘Ik heb altijd geleefd van wat op me af kwam.’

Er zijn wel meer videotheken en antiquariaten geweest wier sluiting somber stemde. Maar de Amsterdamse filmboekhandel Cine Qua Non dicht, dat doet pijn. En het is niet eens de dure centrumhuur die Eric Ipenburg de das om doet. De uitbater aan de Staalstraat heeft niet lang meer te leven en vertelt het iedereen die het horen wil. ‘Ik ga dood, ja, darmkanker. De laatste prognose was twee weken tot een half jaar en daarvan zijn er alweer twee maanden voorbij. Maar ik voel me goed, hoor.’
Een bezoek aan dat legendarische pakhuis vol filmherinneringen voelt dan ook niet echt als een afscheid. Als vanouds heeft Ipenburg weer een bijzondere etalage ingericht en staat de deur wijd open voor iedereen. Koper of kijker, Eric neemt graag de tijd voor al zijn klanten. Dat zijn tegenwoordig voornamelijk de toeristen die het gebied rond de Staalstraat hebben overgenomen. Eric verkoopt ze de bijzondere ansichten uit zijn collectie of zelfgemaakte posters van oude Vogue-omslagen. Filmfoto’s en -posters doen het ook nog wel, maar Ipenburgs trots, zijn grote collectie zeldzame filmboeken, staat te verstoffen. Er is geen vraag meer naar.

Het complete artikel vindt u hier.
Foto: Nosh Ipenburg