Japan spoort

reportage voor de Volkskrant, augustus 2014

Waarom slaagt een nog dichter bevolkt land dan Nederland er wel in zijn treinreizigers te vertroetelen? Vijf lessen, opgedaan in het walhalla van de spoorfetisjist.

Twee zaken vallen de nieuwbakken Japan-bezoeker direct op als hij, na geland te zijn op Tokio’s Narita Airport, per trein richting Shibuya Station gaat. Allereerst: Japan is best wel lelijk. Een zee van appartementsblokken strekt zich uit zover het oog reikt, incidenteel afgewisseld door een eenzaam rijstveldje. Ten tweede: wat zit ik een ruime, comfortabele en schone trein! Die eerste observatie moet gaandeweg worden bijgesteld. Het kost een paar dagen, maar dan leer je vanzelf de charmes inzien van die zo kenmerkende chaos aan bebouwing. Maar de bewondering voor het openbaar vervoer blijft, een vakantie lang. Want het is een mirakel: een land, nog dichter bevolkt dan Nederland, met een gigantisch forenzenbestand, waar treinreizen zelfs in de spits efficiënt, op tijd en comfortabel verloopt. Wat kunnen wij hiervan leren?
Het complete artikel vindt u hier.