De ontdekking van Nederland

Reportage van Nieuwe Revu, september 2015

Redmond O’Hanlon woont in Almere. Jazeker, de man die met gevaar voor eigen leven de binnenlanden van Borneo, Midden-Afrika en Zuid-Amerika doorkruiste, observeert nu zwarte spechten in een aangelegd Hollands bos. En hij vindt het er prachtig. De natuur in met een reisschrijver die liever niet schrijft. ‘De Beagle redde mijn leven.’

‘Redmond doesn’t do boring’ zegt zijn vrouw Belinda in de eerste aflevering van O’Hanlon’s Heroes (2012). Profetische woorden, want na vijftig jaar huwelijk woont de reisschrijver nu permanent in Nederland met een Hollandse partner. Hier wordt hij herkend op straat en kan hij zijn ideeën kwijt voor een nieuwe televisiereeks. Almere biedt hem een half jaar onderdak, in ruil waarvoor hij alleen maar de naam van de stad hoeft te noemen in een nieuw boek.
Wij houden in Nederland van pensioengerechtigde, excentrieke mannen die niet bang zijn voor een tegendraadse mening over biologie (Midas Dekkers), historie (Maarten van Rossem) of sport (Mart Smeets). Als het om echte wetenswaardigheden gaat is niemand geïnteresseerd in de Lonely Planet-wijsheid van Floortje Dessing. We willen een zestiger met een fikse buik en vlekken op zijn das die ons omver blaast met een verbijsterend feitje.

Het complete artikel vindt u hier.